Veilig spelen: kwaliteitseisen voor kunstgras speelondergronden

12 juli 2019


Voor kinderen is er niets leuker dan samen buiten spelen. In de speeltuin, op straat of op het schoolplein. Uiteraard is het wel belangrijk dat er veilig gespeeld kan worden. Dit is dan ook een eis die door de overheid wettelijk is vastgelegd. Het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) stelt een aantal eisen voor een valveilige ondergrond aan zowel de speeltoestellen als aan de bodem onder het kunstgras. Als beheerder of eigenaar van een speeltoestel ben je verantwoordelijk voor het veilig houden van het toestel.


Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kunstgras aangelegd wordt op een stabiele en waterdoorlatende ondergrond. Ook geldt er een maximale valhoogte voor het bodemmateriaal. Dit is de hoogte waarbij het risico van een val aanvaardbaar wordt geacht. Hoe hoger het speeltoestel is, hoe hoger de valbescherming van het bodemmateriaal moet zijn.


De aanleg van een valdempende speelondergrond moet dus vakkundig gebeuren en rekening houden met deze kwaliteitseisen. Daarna moeten het speeltoestel en de ondergrond gekeurd worden door een officiële instantie. Als tijdens deze keuring wordt vastgesteld dat er geen/beperkte veiligheidsrisico’s zijn wordt er een certificaat afgegeven. Hiermee kun je aantonen dat je voldoet aan de wettelijke eisen. Het speeltoestel hoeft maar één keer gekeurd te worden, want het certificaat is blijft altijd geldig. 


Voor valdempende ondergronden in de openbare ruimte geldt de volgende opbouw voor kunstgras en valbescherming:


-        Ophoogzand

-        Kantopsluiting (het kunstgras mag niet los liggen)

-        Shockpad (valdempende plaat, de dikte hiervan is afhankelijk van de hoogte van het toestel)

-        Kunstgras 24mm ‘’ Playgrass’’

-        Kwartszand infill, 25kg per m2


Als bij de installatie de juiste materialen worden gebruikt en deze zorgvuldig zijn aangebracht kan er een veiligheidscertificaat afgegeven worden. Er zijn in Nederland een aantal instanties die een keuring kunnen uitvoeren. Dit doen ze door middel van een kogeltest. Met deze test gaan ze na of deopbouw van de valondergrond voldoet aan alle eisen.


Voldoen het speeltoestel en de valondergrond niet aan de kwaliteitseisen van het WAS? Dan kun je als beheerder, fabrikant of importeur van het speeltoestel aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken.


Bij Sports & Playgrass maken we gebruik van valdempingsmatten van gerecycled rubber waardoor we de veiligheid van de valondergrond kunnen waarborgen. Vanuit onze kennis en ervaring adviseren we je graag over het ontwerp en realiseren van speelgelegenheden!
Terug naar nieuwsoverzicht

Sports & Playgrass start samenwerking met HockeyWerkt!


Lees verder

Binnen 24 uur reactie op uw aanvraag!


offerteaanvraag

Het voordeel van de specialist:

  • Bij ieder project vrijblijvend advies op locatie;
  • Altijd de scherpste prijs, all in;
  • Hoge kwaliteit kunstgras van Europese fabrikant;
  • Enkel gecertificeerde en veilige producten;
  • Aanleg door professionele vakmensen.

Ontdek de werkwijze van Sports & Playgrass

Vrijblijvend advies op locatie

Bij elke aanvraag, groot of klein, komen wij geheel vrijblijvend langs op locatie voor advies. Tijdens dit bezoek tonen we de diverse kunstgrassoorten en adviseren wij u over de mogelijkheden. Kort na ons bezoek ontvangt u een specifieke offerte, waarin alle kosten los worden benoemd. Door deze transparante werkwijze weet u precies wat u aan ons heeft.

Offerte aanvragen